Yavaş çalışan bilgisayarlarınızı HDD ünitesi yerine SSD ünitesine terfi ederseniz bilgisayarınızın hızını yukarı çıtalara çekebilirsiniz uygulama ve programlarınızı daha hızlı açar. Bilgisayarınızı ister iş için kullanın, ister oyun veya eğitim amaçlı, SSD'ye terfi ettirdiğinizde hız farkını sıkça hissedeceksiniz.
Peki Nedir Bu SSD?
SSD (Solid State Drive - Katı Hal Sürücüsü), verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından ve dahili devrelerden faydalanan sürücülere verilen isimdir.
SSD’lerin HDD’lere göre artıları
SSD‘lerde, hard diskler gibi mekanik parça bulunmadığı için gecikme oranı oldukça düşüktür. Ayrıca motorun diski döndürmesi ve disk üzerinden verinin okunup yazılması, rastgele okuma/yazma hızını da olumsuz yönde etkiler. SSD’lerde rastgele okuma/yazma hız oldukça yüksektir. Çünkü veriler elektriksel olarak depolanacak adrese doğrudan yollanır.
SSD‘lerde motor ve okuyucu kafalar gibi mekanik aksam bulunmadığı için sessiz çalışır ve daha az güç tüketir. Daha az güç tükettiği için ısı sorunu da oluşturmamaktadır. SSD‘lerin avantajları hız, sessizlik ve düşük güç tüketimi ile sınırlı değil. SSD’ler mekanik hard disklere göre sarsıntılara karşı daha güvenilirler. Sarsıntı sırasında, içerisinde mekanik aksam bulunmadığı için bozulma ihtimali yok denecek kadar azdır.
SSD’lerin hard disklere göre artılarını madde madde sıralamak gerekirse ;
-Hareket eden parça olmadığı için sessiz
-Düşük güç tüketimi
-Açılma süresi yok denecek kadar kısa
-Dosyalara erişim hızı çok yüksek
-500 MB/SN değerlerini geçen okuma ve yazma hızları
-Bozulacak mekanik parça olmaması ve titreşime dayanıklı olması